Si eu sunt un MAIDANEZ. Stapan nu am, aici, pe Pamant. Ce faceti cu mine, MA UCIDETI?

EU-THANATOS = MOARTE BUNA.
CEEA CE FACETI VOI E UCIDERE, NU EUTANASIERE!

NU STITI A VORBI, NICI A SCRIE, NICI A INTELEGE!

Sa am iertare, dar sunteti… niste pe-chinezi, animalute de casa (U.E.)

Doctore, Oprescu, m-ai dezamagit PROFUND. Si eu care credeam ca SALVEZI VIETI…

VA LIPSESTE CEVA:

Completare 25/09/2013:

Cei 300 care se opun “eutanasierii” maidanezilor.
Radu Beligan: „Un gest barbar”.
Marin Moraru: „Orice fiinţă are dreptul să trăiască”

de Mădălina CHIŢU

“Suntem oameni şi avem putere să facem ceva”. „Orice fiinţă are dreptul să trăiască”. “Întotdeauna voi fi împotriva violenţei, agresivităţii şi a acţionării prin instinct”. Acestea sunt mesajele pe care Radu Beligan, Marin Moraru şi Oana Pellea le transmit iubitorilor şi neiubitorilor de animale astăzi, în ziua în care Curtea Constituţională decide soarta maidanezilor, judecând contestaţia depusă de parlamentari împotriva legii eutanasierii.

Cei trei mari actori fac parte dintre cele peste 300 de personalităţi au semnat o petiţie adresată judecătorilor de la Curtea Constituţională prin care cer ca maidanezii să nu fie eutanasiaţi. Iniţiată de Cristina Ţopescu, membru PSD, petiţia a fost semnată de nume sonore din viaţa publică, printre care se numără actorii Radu Beligan, Marin Moraru, Bebe Cotimanis, Oana Pellea, Florina Cercel şi Ion Besoiu , medicii prof. dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Monica Pop, prof. dr. Dana Safta, prof. dr. Gheorghe Burnei şi prof. dr. Dan Enescu, istoricul Lucian Boia, soliştii Dan Iordăchescu, Gheorghe Zamfir, Cleopatra Melidoneanu şi Ionel Voineag şi regizorii Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Sanda Manu, Copel Moscu şi Călin Netzer.

“Doamnelor, domnilor judecător, în ultimele 3 săptămâni, pe fondul morţii tragice a unui copil de 4 ani, omorât de câini (cu implicarea acestora în circumstanţe încă neelucidate), România este o ţară cuprinsă de psihoza violenţei împotriva stăpânilor de câini şi a câinilor fără stăpân. Societatea e mai polarizată decât oricând, cele două tabere se ameninţă reciproc, trăim, practic, în plin război om cu om şi om cu animal. (…)  Pentru a masca o crasă incapacitate instituţională şi cheltuirea nesăbuită a banului public, fără să se asigure nici bunastarea animalelor, nici cea a oamenilor, autorităţile române au procedat acum, în pripa, la adoptarea unui cadru legal ignârand tratatele internaţionale şi aplicarea Rezoluţiei Parlamentului European din 4 iulie 2012 referitoare la strategia Uniunii Europene pentru protecţia şi bunăstarea animalelor 2012-2015 (2012/2043(INI), care, prin punctele 24- 28, solicită statelor membre să adopte strategii cuprinzătoare de gestionare a populaţiei canine. In acest context, consideram ca autoritatile romane au obligatia sa respecte legislaţia internă şi tratatele internaţionale îin care statul român este parte”, se arată în petiţia transmisă judecătorilor constituţionali.

Radu Beligan:
„Eutanasierea este un gest barbar”

Radu Beligan a semnat această petiţie pentru că dreşte să nu mai existe câini pe stradă şi nu susţine eutanasierea. „Consider că eutanasierea este un gest barbar. În acelaşi timp nu doresc ca oamenii să fie expuşi vreunui risc din cauza acestor animale. Suntem oameni şi avem putere să facem ceva pentru ca animalele să nu mai stea pe stradă”, a declarat pentru gândul Beligan. Actorul se declară un mare iubitor de animale. Are acasă un câine şi două pisici, dar cu toate astea se gândeşte să mai adopte de la distanţă câteva animale.

Marin Moraru:
„Nu susţin măsurile radicale”

Marin Moraru a mărturisit pentru gândul că a fost muşcat de un câine, dar acest lucru nu l-a determinat să dorească moartea acelui animal. „Cu toate astea, sentimentele mele faţă de un câine nu s-au schimbat. Câinele e câine şi dacă ştii cum să te comporţi cu el nu se întâmplă nimic”, a precizat actorul.

Maestrul a precizat că s-a alăturat acestei iniţiative pentru că iubeşte câinii. „Orice fiinţă are dreptul să trăiască. Nu doresc ca o fiinţă să fie omorâtă. Nu susţin măsurile radicale”, a mai spus Marin Moraru. 

Monica Davidescu: „Deschideţi ochii”

Oana Pellea se numără şi ea printre susţinătorii acestei iniţiative. „Am semnat această petiţie pentru că întotdeauna voi fi împotriva violenţei, agresivităţii şi a acţionării prin instinct”, a declarat actriţa pentru gândul.

Mihai Traistariu consideră că eutanasierea reprezintă „cea mai jalnică măsură” care poate fi luată împotriva câinilor fără stăpân. „Nu sunt de acord să iei viaţa unei vietăţi. În perioada 2000-2001 Traian Băsescu a ucis 150.000 de maidanezi. În prezent, pe străzi sunt în jur de 65.000 de câini. Eutanasierea nu este soluţia pentru problema maidanezilor. Aceştia trebuie adunaţi de pe stradă, sterilizaţi, trataţi şi adoptaţi sau ţinuţi în adăposturi speciale”, a declarat pentru gândul cântăreţul.

La rândul său, actriţa Monica Davidescu le cere oamenilor “să deschidă ochii”, transmiţându-le partizanilor eutanasierii că un copil nu trebuie să fie învăţat să omoare. “Le doresc să deschidă ochii şi să înţeleagă că educaţia copiilor este importantă. Dacă un copil este învăţat acum cu “omoară, mi-e teamă că la adolescenţă se va transforma într-un infractor”, a spus Monica Davidescu la GÂNDUL LIVE.

Ce soluţii propun medicii în privinţa câinilor fără stăpân

Medicii văd zilnic persoane care devin pacienţi din cauza muşcăturilor câinilor fără stăpân, dar cu toate acestea nu susţin eutanasierea drept soluţie la problema maidanezilor. „Problema câinilor maidanezi este acută şi trebuie rezolvată. Mă confrunt în calitate de chirurg plastician cu probleme provocate de câinii maidanezi. Nu e zi să nu existe pacient care să nu fie internat, în clinica pe care eu o conduc de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu o problemă gravă provocată de câinii fără stăpân, căruia să îi lipsească o halcă de carne. Ca să nu mai spun că cel puţin 10-12 sunt doar aşa ‚gustaţi’ de câinii maidanezi. Dar cu toate astea nu susţin măsura radicală: cea a eutanasierii”, a declarat pentru gândul medicul estetician prof. dr. Ioan Lascăr, de la Spitalul de urgenţă Floreasca.

Prof. dr. Dana Safta, managerul de la Spitalul de Urgenţă Elias, este o altă susţinătoare a petiţiei iniţiate de Cristina Ţopescu. „Sunt un medic uman, nu sunt veterinar, dar cu toate acestea protejez viaţa, nu iau viaţa. Dacă animalele astea au viaţă, atunci să facem ce trebuie pentru ele. Dacă vrem să le protejăm atunci trebuie să avem griji să nu se mai înmulţească. Dacă putem, să facem şi nişte adăposturi pentru ei. Să nu îi lăsăm pe străzi să omoare oameni, dar nici să îi omorâm”, este mesajul transmis de şeful de la Elias în legătură cu proiectului de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Ortopedul pediatric prof. dr. Gheorghe Burnei de la Spitalul de Copii Marie Curie spune că tragedii precum cea a lui Ionuţ pot fi prevenite dacă câinii sunt strânşi de pe stradă. a spus că „Lunar vin în jur de 20 de copii care au foarte multe muşcături provocate de câinii fără stăpân. Trebuie să îi îngrijim, să îi internăm şi să luăm legătura cu cei de la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş. Maidanezii sunt o problemă, într-adevăr, dar este inadmisibil să faci un masacru prin eutanasierea lor fără să fi căutat înainte alte soluţii. Aceşti câini nu trebuie să stea pe stradă”, a punctat prof. dr. Burnei.

“O lege care traumatizează societatea civilă”

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepţia UDMR au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Contestatarii  susţin că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării lor, ci traumatizează societatea civilă, “demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Parlamentarii semnatari solicită Curţii să supună Legea de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă 155/2011 controlului de constituţionalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.

În documentul depus la Curtea Constituţională se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituţionale referitoare la respectarea tratatelor internaţionale în materie.

“Facem în primul rând observaţia că problema eutanasiei câinilor fără stăpân şi condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitative şi stricte, cu caracter excepţional”, susţin cei 30 de parlamentari.

Ei fac referire în acest sens, la o decizie anterioară a CCR potrivit căreia eutanasia prevăzută de ordonanţă trebuie aplicată cu respectarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie din 2003, ratificată de România în 2004 şi intrată în vigoare în anul 2005.

Senatorii şi deputaţii semnatari arată că, potrivit Convenţiei, “atunci când o parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie pentru ea o problemă, ea trebuie să ia măsurile legislative şi/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferinţe sau temeri evitabile”.

În document se mai menţionează că animale care nu sunt agresive, abandonate sau rămase fără stăpân, în număr foarte mare, vor fi eutanasiate prin efectul direct al aplicării legii.

De asemenea, contestarii subliniază că eutanasia este contrară principiilor prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris în 15 anul 1978, care prevede, printre altele, că orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire, nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat, precum şi că sacrificarea oricărui animal care nu este absolut necesară şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă.

Articolul original – link

2 Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.