Parlamentul ruşinii condamnă copiii din România să rămână “africanii Europei”

Update 16 octombrie 2013:

Majorarea alocaţiei pentru copii, respinsă din nou în Senat

de Eliana Radulescu – Mediafax
Propunerea legislativă care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă, miercuri, de Senat, după mai multe schimburi de replici între putere şi opoziţie.

Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 41 de voturi “pentru”, 51 de voturi “împotrivă” şi 9 “abţineri”.

Iniţiativa primise raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor, printre care şi preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Pop (PSD). Actul prevede modificări în Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

În expunerea de motive, iniţiatorii precizează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică “de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

“În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată iniţiatorii propunerii de lege.

În timpul dezbaterilor de miercuri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunţat că social-democraţii vor vota împotriva iniţiativei de majorare a alocaţiei pentru copii.

“Poate că e momentul că un Guvern al României să rezolve problema, în fapt nerezolvată faţă de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o bună parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principală este modalitatea prin care putem verifica faptul că aceste sume de bani sunt folosite aşa cum este intenţia onorabilă iniţială”, a spus el.

În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a spus că nimeni cu poate veni în Parlament cu astfel de “argumente puerile”.

Potrivit acestuia, România se află pe locul 168 în lume, “în coada Africii”, în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut.

El a menţionat că dacă această iniţiativă legislativă ar fi adoptată, România ar urca pe locul 89 în această ierarhie.

Liderul senatorilor PSD a remarcat că sala se animă de fiecare dată când în Senat se discută proiect care are impact electoral şi că, în loc să vină cu propuneri concrete, opoziţia face simple declaraţii politice şi a cerut sistarea dezbaterilor.

Senatul a respins acest proiect ca primă Cameră sesizată.

KIDS HOBBY

-148878Cu o alocaţie RIDICOLĂ de 9 euro pe lună, cât un bilet de metrou într-o ţară civilizată din UE, copiii României sunt “africanii Europei”.

Aproape un sfert dintre copiii români duc lipsa unei alimentaţii sănătoase, iar jumătate se află în risc major de sărăcie.

Din cauza dezinteresului politic, natalitatea s-a prăbuşit în ultimii doi ani la un MINIM ISTORIC.

Senatorii au respins recent creşterea alocaţiei pentru copii cu mai puţin de 2 eurode la 42 la 50 de lei lunar, pe motiv că bugetul nu suportă un efort suplimentar de 75 milioane euro.

Alocaţia pentru copii rămâne astfel la nivelul din anul 2008, cu toate că în ultimii cinci ani, preţurile la alimente au urcat cu 20%, potrivit datelor INS, iar veniturile în termeni reali ale părinţilor au scăzut.

În timp ce statul român plăteşte o sumă absolut RIDICOLĂ ca alocaţie pentru copii: 9,4 euro pe…

View original post 1,314 more words

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.