Comoara nestiuta de la Rosia Montana

COMOARA NEŞTIUTĂ care zace la ROŞIA MONTANĂ

Este vorba despre elementul chimic numit telur, un metal rar, sau un semimetal, folosit în tehnologia de vârf, de la bombe atomice la celule fotovoltaice care alimentează navele spaţiale. A fost descoperit cu 250 de ani în urmă în… Apuseni. Este preţuit mai mult decât aurul, iar ca zăcământ, România este pe locul doi în lume. Adică, Dumnezeu ne-a dat…

De două săptămâni, România fierbe în jurul afacerii Roşia Montană: ce facem cu cele 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint? Le exploatăm împreună cu firma canadiană sau le exploatăm singuri? Mergem pe 25% cotă de participare a statului român şi 6% redevenţă, cum spune proiectul de lege care urmează să fie dezbătut în Parlament, sau renunţăm deocamdată la orice fel de exploatare?

În fine, s-a pus problema metalelor rare care se găsesc acolo, alături de aur şi argint, şi despre modul în care acestea ar trebui menţionate explicit în contract – adică să nu le dăm degeaba. În fine, minereurile rare evidenţiate la Roşia Montană, despre care s-a vorbit, sunt germanium, arseniu, titan, molibden, vanadiu, nichel, crom, cobalt şi galiu.

Există însă un minereu foarte valoros despre care nu s-a spus nimic: telurul. Acest element a intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă de mai mult timp, dar în ultimii 10 ani a luat un avânt deosebit. Astfel, în anul 2005, Statele Unite au dezvoltat o tehnologie pentru fabricarea bateriilor fotovoltaice pe bază de telur.

Ulterior, s-a ajuns la concluzia că dezvoltarea tehnologică viitoare a omenirii, în foarte multe domenii, în special cele spaţiale, va trebui să se ţină cont de zăcămintele de telur din lume.

Este considerat noul «aur» al omenirii

Mai mult, la întrebarea care va fi “aurul” din 2012 încolo, fizicianul Robert Jaffe, de la Massachusetts Institute of Technology, citat de publicaţia New Scientist, a spus: “Telurul ar trebuie să fie privit ca fiind mai preţios decât aurul”.

În România, prof. dr. geolog Gheorghe Popescu a studiat timp de doi ani acest metal rar, de fapt un semimetal, şi a ajuns la concluzia că, măcar din acest punct de vedere, suntem foarte bogaţi.

“Ca rezerve în lume, putem spune că suntem un pol al telurului. Celălalt este în China. Diferenţa este că ei au zăcământul la sute de metri sub pământ şi trebuie scos, pe când noi îl avem la suprafaţă, în toate zonele în care s-a extras aur, inclusiv Roşia Montană. De ce? Zăcămintele de telur le însoţesc pe cele de aur şi de argint. Toate minele care au scos aur, la separare au aruncat telurul în halde, pentru că nu prezenta interes tehnologic la acea vreme, era un rebut. Acum este la îndemână pentru exploatare, e la suprafaţă, nu trebuie să săpăm după el. Am depus studiul meu la Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale în ideea de a demara exploatarea. Mi s-a spus că nu se poate deocamdată. Procesul de separare în cazul telurului este hidrometalurgic, prin electroliză”, ne-a spus profesor dr. Gheorghe Popescu.

Update: am mai primit un mail, de la un prieten, interesant…

“Draga Stefan, multumesc pentru link-ul prin care l-am descoperit pe Parintele Calistrat,o persoana cu adevarat deosebita.
Chiar daca nu îti plac protestele din strada,îti trimit ceva informatii despre dezastrul ce s-ar putea întâmpla la Rosia Montana si în toata aceasta tara (se contamineaza întregul bazin hidrografic si aerul acestei tari),daca nu facem fiecare dintre noi un efort cât de mic,o jertfa pe care,vazând-o Dumnezeu,sa îndeparteze aceasta rautate de la noi.
Pe lânga toate celelalte aspecte,este în primul rând o problema de sanatate, o problema de viata si de moarte,care ne va afecta pe noi si pe copiii nostri (vezi ce s-a întâmplat în celelalte tari unde au fost exploatari asemanatoare).
Chiar daca nu poti sa cobori în strada poti face o scrisoare,poti contacta un politician sau mai multi,poti informa pe cei din jur, poti face o rugaciune în plus ,zilnic, pentru asta…
Poate ai si facut toate acestea, dar îmi fac datoria de a spune si îmi cer iertare.
Nici eu nu sunt de parere sa iesim pentru orice în strada,chiar cred ca sunt f putine lucruri care merita asta,dar sunt. As zice ca pentru mântuirea noastra Dumnezeu nu s-a multumit sa dea o directiva din Cer,ci a coborât pe Pamânt,a stat “în strada “,printre cei multi, trei ani si a mai parcurs si un drum lung numit Golgota, dezbracat,cu o Cruce în spate… Iar diferenta dintre Cer si Pamânt e cu mult mai mare decât diferenta dintre camera mea,unde stau la calculator, si strada…
Si Sfintii Apostoli nu s-au bazat doar pe Evanghelia scrisa si pe Epistole, ci au mers printre oameni,învatând, vindecând, mângâind…,uneori alungati,huiduiti,loviti..
Si sa nu uitam ca si libertatea noastra de a vorbi,de a scrie ce credem si cui credem,de a gândi, de a crede, de a merge oriunde si chiar la Sf. Munte, toate aceste libertati sunt câstigate cu rugaciune si cu sânge,care nu a curs altundeva decât pe strada..
De asta cred ca sunt scutiti de drept doar marii rugatori ai lumii, Sfintitii Parinti si Sfintitele Maici ale caror rugaciuni sunt ele însele,prin intensitatea lor si asceza aferenta, o jertfa foarte mare.
Ca o concluzie as zice ca în aceasta lume cazuta nici un bine nu se poate face fara jertfa,iar jertfa nu e ceea ce ne place, ci ceea ce trebuie,dar ne este greu…Bucuria vine apoi.
Iti doresc numai bine si mult ajutor de la Dumnezeu, tie si întregii familii!
T”

Si inca un aspect… ecologic/ecologist, existent inca de la inceputuri(le proiectului)

Declaraţie de dragoste
miercuri, 5 mai 2010

Subsemnatul Zamfir POP,
ecologist din convingere şi patriot prin naştere, achiesând la propunerea trimisă de Roxana Pencea, din dragoste pentru natură şi munţii noştri, pentru Alburnus Maior care vieţuieşte de două milenii, pentru Roşia Montană de care m-am îndrăgostit până la a mă declara „roşian de suflet”, am trimis o scrisoare de protest europarlamentarilor români care mai vor cianură prin Apuseni:
elena.basescu@europarl.europa.eu, cristiandan.preda@europarl.europa.eu, petru.luhan@europarl.europa.eu, traian.ungureanu@europarl.europa.eu, iosif.matula@europarl.europa.eu, marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu, marian-jean.marinescu-office@europarl.europa.eu
Am trimis o copie a scrisorii mele şi celorlalţi europarlamentari români: oana.antonescu@europarl.europa.eu, george.becali@europarl.europa.eu, sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu, victor.bostinaru@europarl.europa.eu, cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu, corina.cretu@europarl.europa.eu, georgesabin.cutas@europarl.europa.eu, vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu, ioan.enciu@europarl.europa.eu, catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu, monica.macovei@europarl.europa.eu, ramonanicole.manescu@europarl.europa.eu, norica.nicolai@europarl.europa.eu, rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu, ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu, rovana.plumb@europarl.europa.eu, dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu, adrian.severin@europarl.europa.eu, csaba.sogor@europarl.europa.eu, theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu, claudiuciprian.tanasescu@europarl.europa.eu, silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu, laszlo.tokes@europarl.europa.eu, tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu, adinaioana.valean@europarl.europa.eu, renate.weber@europarl.europa.eu, iuliu.winkler@europarl.europa.eu
Stimate doamne si domni europarlamentari, Am luat cunostinta cu dezamagire de initiativa europarlamentarilor Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu, Iosif Matula – de tip lobby corporatist in Parlamentul European, in favoarea unei companii miniere care doreste sa dezvolte un proiect minier ilegal, destructiv si cu conotatii penale in zona Rosia Montana.
Aceasta este banala concluzie logica la care am ajuns citind propunerea dansilor de a ELIMINA paragraful nr. 4 din textul final al rezolutiei Parlamentului European “Ban on use of cyanide mining technologies”, paragraf redat mai jos: “Calls on the Commission and on Member States not to support any mining projects that involve cyanide technology in the EU, directly or indirectly, until the general ban is applicable, nor to support any such projects in third countries;”
Suntem de parerea ca propunerea europarlamentarilor Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu, Iosif Matula de eliminare a acestei prevederi de importanta cheie din rezolutie nu este expresia preocuparilor lor sincere si competente vizavi de pericolele mineritului pe baza de cianuri sau a problemelor ecologice si sociale cu care se confrunta zona Rosia Montana – probleme datorate in buna parte tocmai implicarii companiei RMGC la fata locului – si avem motive sa credem ca propunerea a fost avansata pentru satisfacerea interesului economic al respectivei firme. Ca parlamentari, obtin venituri substantiale din banii nostri, ai contribuabililor, pentru a reprezenta interesele alegatorilor si nu a unor societati comerciale controversate! Sper cu convingere ca amendamentele dansilor nu vor obtine sprijinul dvs. si nici al altor eurodeputati informati si integri din punct de vedere moral si civic. Cu toata consideratia, Zamfir
Am primit deja un răspuns:
Stimate doamne, Stimati domni, De ce nu voi vota pentru „cianuri”: Mediul natural e una din putinele valori care ne-au ramas si nu cred ca ar trebui sa fie jertfit in numele profitului unei companii, asa cum s-a intamplat cu multe alte valori pe care le-am distrus in ultimele decenii. Asigurarile date de investitor, privind securitatea proiectului asupra mediului si a comunitatii, nu pot fi suficiente atunci cand se intampla o catastrofa ca cea din Golful Mexic. Sunt convins ca tehnologii alternative vor fi utilizate in viitorul apropiat cu mult mai putine consecinte asupra mediului si asupra locuitorilor. Nu am cum sa cred in afirmatiile din spoturile publicitare ale investitorului dupa ce criza economica prin care trecem ne demonstreaza ca pentru modelul capitalist actual nu exista decat un singur Dumnezeu: profitul rapid. Nu pot sa cred in garantiile pe care le-ar putea da actualul guvern al Romaniei care, iata, s-a impovarat intr-un an de zile si a indatorat tara cu o suma fabuloasa. Romanul de rand nu a resimtit in niciun fel beneficiile indatorarii, ci dimpotriva. Daca guvernul tarii mele este incapabil sa protejeze ultimele lucruri valoroase pe care Romania le mai are, prefer sa cer sprijinul Parlamentului European sa faca aceasta, cu speranta ca, intr-un numar de ani, Romania va avea un guvern devotat binelui public si protectiei mediului. Sunt la fel de socat si dezamagit ca europarlamentarii, fie ei si romani, devin atat de facil expresia lobby-ului economic in Parlamentul European. Cu stima, Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European
Cu speranţa că şi ceilalţi europarlamentari români vor înţelege că sunt trimişi de Cetăţenii României ca să reprezinte interesele Cetăţenilor României şi nu pe cele ale unor firme private, să sperăm că nu ne vor vinde pentru treizeci de arginţi!

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.