Politica: Victor Ponta anunţă o nouă RECTIFICARE BUGETARĂ, în octombrie

ponta_parlament_jurnalul_ro_30407900

Premierul Victor Ponta:

“Luăm bani dintr-o parte şi dăm în alta”

            28 sep 2013, 16:29         |      romaniatv.net

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că va exista o  rectificare de buget în luna octombrie, însă de tipul “luăm bani de la unii şi  dăm la alţii”, Guvernul neavând niciun “rezervor secret” de fonduri.

Premierul Victor  Ponta a menţionat că va fi o rectificare luna viitoare, dar nu a  precizat care vor fi ministerele ale căror bugete vor fi diminuate pentru a  suplimenta fondurile alocate altor instituţii.

“O să avem rectificare în octombrie, dar rectificare înseamnă că luăm bani de  la unii şi dăm la alţii. Nu înseamnă că avem, că sunt nişte bani cu care nu avem  ce face, ci înseamnă că îi luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem  unde arde. Săptămâna trecută, 25 de milioane de lei am dat în judeţul Galaţi  pentru inundaţii şi cred că am făcut bine. Am luat banii dintr-un loc şi i-am  pus în altă parte. La fel pentru situaţii speciale. Categoric, toate salariile,  toate pensile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără probleme,  dar la rectificare luăm dintr-o parte şi punem în alta. Cineva pierde ca să  câştige altcineva”, a spus Ponta.

“Nu a existat nici înainte, nu există nici azi vreun rezervor secret al  Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectaţi prin taxele şi impozitele pe care  nu le-am mărit. Am rămas cu cota unică de 16 la sută. Am redus, fie că e vorba  de TVA la pâine, pe care aş vrea să-l extindem, fie că e vorba de proiectul  principal pentru anul viitor şi anume o reducere a impozitării muncii. De unde  reducem, e foarte greu să spunem că sunt mult mai mulţi bani. Important e cum se  folosesc”, a declarat premierul.

Victor Ponta a spus că cea mai importantă realizare din punct de vedere al  resurselor suplimentare din acest an ale Guvernului este faptul că a triplat  banii atraşi din fondurile structurale şi că a deblocat toate programele  operaţionale.

“Acest lucru înseamnă că se depun în continuare proiecte, se finanţează.  (…) Plăţile în agricultură le facem şi anul acesta în avans. Acolo e resursa  suplimentară. În rest, din creşterea economică se simte mai mult sau mai puţin  un supliment de resurse. Ce le spun tuturor este că banii pe care îi avem, mult  mai mulţi vin din fonduri europene, mai puţin din taxe şi impozite, pentru că nu  o să avem, cu 16 la sută cotă unică, şcolile şi spitalele din Germania, unde se  plătesc 45 la sută taxe, sau din Finlanda şi Suedia, unde se plătesc 50 la sută  taxe. Nu poţi să ai şi taxe mici, şi venituri mari ca aceia care au taxe mari. E  o decizie ce alegem. Şi am ales ca, pentru dezvoltare economică, să avem în  continuare o fiscalitate redusă”, a adăugat Ponta.

Prima rectificare bugetară din 2013 a avut loc în luna  iulie. Atunci s-au tăiat fonduri de la ministerele Educaţiei, Muncii,  Transporturilor şi Agriculturii, în vreme ce bugetele pentru Dezvoltarea  Regională, Justiţie, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM au fost suplimentate.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.