Cutremurele din Nepal, explicate de seismologi

Cel mai mare seism din Nepal din ultimii 81 de ani, produs sâmbătă 25 aprilie 2015, cu o magnitudine de 7,8, urmat duminică de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7, este rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică, explică specialiștii de la Institutul american de geofizică (USGS).

 (click pe imagine pentru dimensiunea completa a hartii)

cutremur nepal 25 aprilie 2015

‘Placa indiană avansează către Tibet cu o viteză de ordinul a 2 centimetri pe an și încearcă să intre sub platoul tibetan’, a declarat Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Studierea Pământului din Strasbourg, citat de AFP. ‘Această suprapunere nu se face continuu, ci sacadat. Acolo a avut loc o asemenea mișcare bruscă foarte mare, adică o ruptură brutală pe falia dintre cele două plăci’, a mai spus el.

Replici, potențial foarte puternice, ale cutremurului de sâmbătă sunt previzibile în lunile și anii care vor urma în Nepal, unde cercetătorii se așteaptă la ‘seisme majore’.

Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a început la nord-vest de capitala țării, Kathmandu, și s-a propagat către est, pe aproximativ o sută de kilometri. ‘Partea superficială, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce înseamnă că zona nu a fost complet deblocată d acest seism’, așa încât anii următori vor fi ‘o perioadă delicată’, a apreciat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru fizica globului pământesc din Paris.

Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanțului Munților Himalaya, amintește AFP, menționând că, în regiunea respectivă, există falii imense, cu planuri înclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. În regiunea himalayană se vor mai înregistra cutremure majore, putând chiar depăși magnitudinea celui de sâmbătă, a estimat Pascal Bernard, precizând că acest lucru se poate întâmpla ‘în câteva zeci sau chiar sute de ani’. ‘Ceea ce este mai rău abia urmează, dar s-ar putea să se întâmple peste câteva secole’, a opinat el.

Înaintea celui de sâmbătă, un mare cutremur s-a produs — din cauza apropierii plăcilor tectonice — în 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, în anul 1255.

Un cutremur puternic, având 7,3 grade pe scara magnitudinii de moment, s-a produs marţi în Nepal, la două săptămâni de la devastatorul seism soldat cu peste 8.000 de morţi care a afectat această ţară, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Noul cutremur – cu magnitudinea de 7,3 – a avut loc la 68 de kilometri de oraşul Namche Bazar, în apropiere de Muntele Everest şi frontiera cu Tibetul, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

(click pe imagine pentru dimensiunea completa a hartii)

cutremur nepal 12 mai 2015

Povestea nespusa din spatele cutremurului devastator de sambata din Nepal este ca are legatura si este o consecinta a incalzirii globale si oamenii de stiinta avertizeaza ca ne putem astepta la alte catastrofe de o magnitudine similara.

Seismul a inceput cu un fenomen aparent benign – scurgerea apei de ploaie in marile delte din India si Bangladesh. Acest fenomen pune presiune pe placile tectonice de pe suprafata planetei, scrie Newsweek.

Este un factor de cauzalitate recent descoperit si tot mai multi oameni de stiinta spun ca este o dovada in plus ca schimbarea climatica poate afecta structura subterana a Pamantului.

Din aceasta cauza, o serie de “evenimente geologice extreme”, precum cutremure, eruptii vulcanice si tsunami, urmeaza sa se petreaca, prezice un grup de eminenti geologi si geofizicieni, inclusiv Bill McGuire, profesor emerit de geofizica si pericole climatice, de la University College, Londra.

“Schimbarea climatica poate juca un rol critic in declansarea miscarii in unele placi tectonice in anumite locuri unde pot ucide foarte multi oameni”, spune McGuire, si unii dintre colegii sai sunt de parere ca procesul a inceput deja.

Dupa ce au analizat felul in care s-a incheiat cea mai recenta glaciatiune, oamenii de stiinta au demonstrat ca reteaua de falii seismice ale planetei, acele crapaturi in scoarta pamantului, precum cea care merge de-a lungul muntilor Himalaya, este foarte sensibila la mici schimbari de presiune determinate de clima. Si un vulcan sensibil sau o falie seismica sunt foarte periculoase.

Disparitia ghetii, ridicarea nivelului marii si inundatiile prevazute deja pentru secolul XXI sunt inevitabile, pentru ca pamantul se incalzeste si modelele climatice se schimba. Aceste fenomene duc la schimbarea greutatii pe planeta. Pentru McGuire, este ca si “trezirea gigantului” – un eveniment care poate fi declansat doar prin cateva gigatone de apa in locul potrivit – sau nepotrivit.

“Aceste variatii de stres – doar presiunea unei strangeri de mana, in termeni geologici – sunt perfect capabile sa declanseze un cutremur, daca acea falie este pregatita de actiune”, a declarat acesta.

Seismele sunt provocate de ciocnirea placilor tectonice, de dimensiunea continentelor, care se deplaseaza peste miezul topit al Pamantului. Este un fenomen accelerat in urma cu 20.000 de ani, cand calotele polare au inceput sa se retraga si au destabilizat mantaua pamantului. Sambata, falia ce sustine India a alunecat sub placa eurasiatica – un eveniment ce a dus la moartea a aproximativ 4.000 de persoane si multi raniti, cladiri complet devastate in intreaga regiune. O serie de replici a produs alte distrugeri.

Cutremurul era prevazut deja – lantul muntos Himalaya este, de fapt, un produs colateral al acestei lupte fara sfarsit intre cele doua placi ale continentului asiatic. Cutremurul de sambata a fost o replica aproape perfecta a seismului din 1934 care a dus la moartea a 10.000 de oameni. Pe atunci nu se stia ca ploaia care umple raurile uriase ce se nasc in Himalaya si curg apoi pana in Marea Bengal reprezinta o parte cruciala a procesului.

Pierre Bettinelli a fost cercetatorul care a demonstrat prima data in 2007 cum aceasta vasta cantitate de apa de ploaie, depasita doar de fenomenul similar din bazinul Amazonului, afecteaza cutremurele din Himalaya.

Mai simplu spus, aparitia si disparitia ploilor musonice alimenteaza acumularea de energie la marginea placii. Schimbarea climatica a provocat enorme schimbari in forma si dimensiunea musonului sud-asiatic, partial sub influenta actiunilor omului, asa ca ploile sunt mai abundente si pe durata mai mare.

Se poate face ceva? McGuire crede ca nu se pot face multe pentru a preveni evenimentele catastrofale, in afara de pregatirea cetatenilor pentru a face fata miscarilor scoartei.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.