Preotia femeii

preotia-femeii

Lipsa preotiei femeii in Biserica Ortodoxa, i-a facut pe unii sa afirme ca femeia este marginalizata, ca nu este tratata intr-un mod egal cu barbatul. Iar aceasta inegalitate este pusa pe seama lui Dumnezeu, pentru ca El i-a ales pe barbati pentru preotia sacerdotala. Asadar, Dumnezeu este cauza tratarii intr-un mod inegal a barbatului si femeii de vreme ce doar barbatii au fost trimisi la vestirea Evangheliei, botezarea neamurilor si numai lor le-a fost data puterea de “a lega si dezlega” pacatele.

Dumnezeu a adus-o la existenta pe Eva din Adam. Nu a creat-o din altceva, ca sa nu se creada ca ii daruieste mai putin decat i-a dat lui Adam. De aici reiese ca nu doar barbatii sunt accesibili virtutii, ci si femeile. Iar acest lucru se vede cel mai bine in iconografie, unde alaturi de barbati avem zugravite si femei sfinte.

Biserica este inainte de orice un corp organic, cu o varietate de slujiri. Asa cum in trup mana nu poate lua locul ochiului si nici invers, tot astfel nici barbatul nu a fost inzestrat de Dumnezeu sa nasca copii, lucru daruit numai femeilor.

Lupta pentru preotia femeii nu este decat o incercare de evadare din normalitate. Iar cand omul ajunge sa nu mai faca deosebirea dintre randuiala dumnezeiasca si dorinta omeneasca, intre folositor si pagubitor, inceteaza sa mai considere preotia femeii ca fiind nefireasca si cauta sa lupte pentru afirmarea ei. La fel s-a intamplat si cu caderea lui Adam si a Evei. Au cautat sa devina asemeni lui Dumnezeu nu cultivand normalitatea, adica hranindu-se cu El, implinind poruncile Sale, ci prin iesirea din pazirea poruncii de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului. Si dupa cum Adam si Eva nu au imbogatit firea omeneasca prin calcarea poruncii, tot asa nici hirotonia femeii nu o dezvolta prin iesirea din normalitate.

Biserica nu poate fi de acord cu preotia femeii, pentru ca acest lucru ar insemna ca ea sa accepte dorinta unor femei de a fi barbati. Preotia femeii nu inseamna egalitate, ci confuzie, una care duce la anularea deosebirii dintre masculin si feminin.

Adrian Cocosila – www.crestinortodox.ro

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.