Evanghelia si pilda zilei

natura_333

Evanghelia zilei – 28 Mai 2015

Si in ziua aceea nu Ma veti intreba nimic. Adevarat, adevarat zic voua: Orice veti cere de la Tatal in numele Meu El va va da.
Pana acum n-ati cerut nimic in numele Meu; cereti si veti primi, ca bucuria voastra sa fie deplina.
Acestea vi le-am spus in pilde, dar vine ceasul cand nu va voi mai vorbi in pilde, ci pe fata va voi vesti despre Tatal.
In ziua aceea veti cere in numele Meu; si nu va zic ca voi ruga pe Tatal pentru voi,
Caci Insusi Tatal va iubeste pe voi, fiindca voi M-ati iubit pe Mine si ati crezut ca de la Dumnezeu am iesit.
Iesit-am de la Tatal si am venit in lume; iarasi las lumea si Ma duc la Tatal.
Au zis ucenicii Sai: Iata acum vorbesti pe fata si nu spui nici o pilda.
Acum stim ca Tu stii toate si nu ai nevoie ca sa Te intrebe cineva. De aceea credem ca ai iesit de la Dumnezeu.
Iisus le-a raspuns: Acum credeti?
Iata vine ceasul, si a si venit, ca sa va risipiti fiecare la ale sale si pe Mine sa Ma lasati singur. Dar nu sunt singur, pentru ca Tatal este cu Mine.
Acestea vi le-am grait, ca intru Mine pace sa aveti. In lume necazuri veti avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea.

Sfanta Evanghelie dupa Ioan 16 (23-33)

PILDA ZILEI

Era un Batran in Thebaida care sedea in pestera si avea un ucenic iscusit. Batranul obisnuia ca in fiecare seara sa-l sfatuiasca pe acesta spre folos. Dupa povata, facea rugaciune si il slobozea sa se culce. S-a intamplat odata ca niste mireni evlaviosi, cunoscand nevointa multa a Batranului, sa-l cerceteze si sa-l mangaie [cu daruri]. Dupa ce au plecat, Batranul s-a asezat seara, dupa obicei, sa-l povatuiasca pe frate si, in timp ce vorbea, l-a luat somnul. Fratele a ramas asteptand sa se trezeasca Batranul, ca sa-i faca rugaciune. A stat asa multa vreme si, cum Batranul nu se trezea, l-a suparat gan¬dul sa se duca si sa se culce fara sa fie slobozit. S-a silit insa pe sine insusi, impotrivindu-se gandului, si a ramas. Apoi iarasi a fost suparat [de ganduri], dar nu a plecat. Si asa, ispitit de sapte ori, s-a impotrivit, a staruit si nu a plecat.

Dupa ce a trecut buna parte din noapte, Batranul s-a trezit. Vazandu-l pe ucenic asezat, i-a zis: „Nu te-ai dus pana acum?” Acela raspunse: „Nu, caci nu m-ai slobozit, Avva”. „Si de ce nu m-ai trezit?” „Nu am indraznit sa te ating, ca sa nu te tulbur”, raspunse fratele.

Apoi s-au ridicat si au spus rugaciunile utreniei. Iar dupa slujba, Batranul l-a slobozit pe frate si a ramas singur. S-a intamplat atunci sa-si iasa din sine. Si, iata, cineva ii arata un loc slavit si acolo un tron prealuminos, cu sapte cununi stralucitoare deasupra. Batranul l-a intrebat pe cel care i le arata: „Ale cui sunt acestea?” Iar acela a raspuns: „Ale ucenicului tau; locul si tronul i le-a daruit Dumnezeu pentru ascultarea lui, iar cele sapte cununi le-a luat in noaptea trecuta”.

Venindu-si in sine, Batranul il cheama pe frate si ii zice: „Spune-mi, ce ai facut in noaptea aceasta?” Iar el raspunse: „Sa-mi fie cu iertare, Avva, dar n-am facut nimic”. Batranul, crezand ca nu marturiseste din smerenie, i-a spus: „Nu te las pana ce nu-mi spui ce ai facut, sau ce ai gandit noaptea trecuta”. Iar fratele, nestiind sa fi facut ceva, nu avea ce sa spuna. Ii zice Parintelui: „Avva, nu am facut nimic. Afara doar ca m-a suparat de sapte ori gandul sa plec fara sa ma slobozesti, dar nu m-am dus”. Cand a auzit aceasta, Batranul a priceput ca de cate ori a luptat impotriva gandului a fost incununat de Dumnezeu. Fratelui nu i-a spus nimic despre ce a vazut. Le-a povestit insa barbatilor duhovnicesti, pentru folos, ca sa aflam ca Dumnezeu ne daruieste cununi stralucitoare si pentru osteneli mici. Asemenea, ca sa invatam sa cerem cu ravna rugaciunile Parintilor si sa nu indraznim sa facem ceva, sau sa plecam de langa ei, fara binecuvantarea si ingaduinta lor. (Everghetinos)

manastire maramures

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.