Seismologie aplicata

http://www.lspvs.ro/siteuri/geografie/structura.html

http://www.mobee.info/afla-despre-cutremure/harta-cutremurelor

BUCURESTIUL STA PE „MATERIALE MOI”  La intocmirea hartii de hazard seismic a Capitalei s-au luat in calcul toate miscarile pamantului generate de zona Vrancea in ultimii 1.500 de ani. Apoi a fost studiata si testata zona cuprinsa intre fundamentul Bucurestiului si suprafata.

Exista locuri cu roci mai tari, locuri cu roci moi, cu nisip, argila, argila cu apa. Asadar materialele moi, care au o comportare neliniara. E foarte greu de apreciat cum si cat se vor misca„, a explicat Gheorghe Marmureanu.

De altfel, la microzonarea Bucurestiului, Institutul de Fizica a Pamantului a colaborat indeaproape cu Facultatea de Geologie si Geofizica, cu Institutul de Mecanica a Solidelor, cu Facultatea de Matematica Iasi si INCERC Bucuresti, dar si cu reputati specialisti americani si germani.

CUTREMUR MAXIM POSIBIL  Analiza probabilitatilor a fost dublata de o analiza determinista adica propagarea cutremurului din focar (respectiv, zona Vrancea), in plan orizontal, pe o suprafata cuprinsa intre 50 si 200 de kilometri.

Studiul a fost facut pentru cutremurul maxim posibil in Romania, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter. A fost nevoie de aproape 7 ani de cercetari si peste zece proiecte realizate in colaborare cu institute de specialitate din alte tari pentru a obtine un rezultat final.

CAND ESTE O CLADIRE STABILA  Ficare zona din Bucuresti este caracterizata printr-o acceleratie maxima posibila (a) cu intensitatea maxima corespunzatoare (I) si perioada fundamentala de vibratie a terenului (T).

Proiectantul trebuie sa proiecteze structuraunei cladiri in asa fel incat perioada ei fundamentala de vibratie sa nu fie egala cu cea a terenului pentru a evita fenomenul de rezonanta„, a explicat directorul Marmureanu.

Atunci o cladire poate fi considerata stabila.

REZISTENTA  Terenul de sub Bucuresti „se accelereaza” diferit la cutremur. Au fost stabilite 14 astfel de zone distincte.

La seismul din 1986, inregistrarile facute in diferite puncte ale orasului au aratat variatii ale acceleratiilor de la simplu la triplu” a precizat Marmureanu.

Pentru calculul de rezistenta a structurii unei cladiri, proiectantul trebuie sa tina cont de acceleratia maxima a terenului.

BANEASA SI PANTELIMONUL – CEA MAI MARE ACCELERATIE  Zonele din Bucuresti (si imprejurimi) unde terenul „se accelereaza” cel mai tare in cazul unui seism major sunt Damaroaia, zona EREN (Romexpo – Casa Presei Libere), Baneasa si Otopeni. Valoarea acceleratie in cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter este de 300 cm/secunda la patrat.

Perioada fundamentala de vibratie (T) variaza de la 0,5 secunde la 0,83 secunde. Tot cu acceleratie de 300 de centimetri pe secunda la patrat se misca si Pantelimonul – INCERC (dar perioada de vibratie este mai mare: T- 1,56 s) , dar si suburbiile Peris, Bolintin, Magurele.

BERCENIUL, CEL MAI LENT  Zonele cu acceleratia cea mai mica la cutremur major (200 de centimetri pe secunda la patrat) sunt cartierele Vitan, Berceni, Republica. In centrul Capitalei, in zona 1 Mai – Titulescu, dar si Tei – Floreasca, acceleratia maxima atinge valori pana la 240 cm pe secunda la patrat, iar Balta Alba – Titan pana la 250 cm pe secunda la patrat.

 

http://www.geologypage.com/

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.