Cea mai bogata comuna din Romania (Pestera, Constanta)

De 1 iunie, fiecare copil a primit, GRATUIT, cate o tableta, in timp ce anul trecut, de 1 iunie, cate o bicicleta… pe langa multe-multe altele. Citez de pe site:

http://www.comunapestera.ro

Realizări și perspective

Administrația locală reprezentată de primarul Valentin Vrabie, a reuşit în mandatul precedent o serie de investiţii susţinute de bugetul local care au schimbat faţa comunei Peştera. Astfel, a fost realizată alimentarea cu apă a satului Ivrinezu Mic, a fost asfaltat drumul care leagă Ivrinezu Mare de Ivrinezu Mic pe o porţiune de 2,7Km. S-au pietruit 17Km de drumuri, au fost renovate bisericile din Ivrinezu Mare şi din Izvorul Mare, iar acum se lucrează la refacerea picturii. Una dintre cele mai ample şi mai vizibile investiţii realizate este şi noua şcoală din Peştera. Investiţia la unitatea de invăţământ a cărei arhitectură modernă pune in umbră chiar şi şcolile din mediul urban, a fost de 1,5mil de lei. În satul Izvoru Mare au fost reabilitate străzi în lungime de 3,2Km, fiind realizate totodată şi podeţe de traversare. A fost extinsă reţeaua de apă în Peştera, inclusiv în cartierele IAS şi Porumbelu, măsurând 2,3Km şi deservind 50 de gospodării; de asemenea a fost reabilitată reţeaua de canalizare şi staţia de epurare din acest sat. Au fost renovate şi modernizate căminele culturale şi şcolile primare din Izvoru Mare, Ivrinezu Mare şi Peştera; a fost reabilitat parcul comunal care a fost dotat cu instalaţii noi de joacă pentru copii şi aparate de fitness pentru tineri şi adulţi; au fost construite 5 cişmele în zona Valea Izvorului, destinate atât locuitorilor cât şi celor care vizitează localitatea, constituind astfel un loc de popas.

Pentru incurajarea investitorilor, veniţi la Peştera, au fost create o serie de facilități: exploatarea terenurilor agricole, a carierei de nisip, concesionarea de terenuri, închirieri şi schimburi de terenuri, etc. Pe această linie au fost sprijiniţi investitorii, în proiectul privind producerea energiei eoliene, proiect care a fost demarat rapid datorită receptivităţii administraţiei locale. Până în 2013 in extravilanul comunei vor fi amplasate şi vor funcţiona 240 de turbine eoliene, ce vor produce energie regenerabilă, fiecare cu o putere de 3Mw. 1n total, la peştera sunt şapte investitori, iar cele 240 de turbine eoliene vor aduce bugetului local al comunei 2,5 milioane de euro anual.

Primarul Valentin Vrabie fiind conștient că informația este calea spre civilizație și progres, iar pentru ca locuitorii din comună să aibă acces la internet, a hotărât alături de consilierii locali să investească în proiectul de cablare cu fibră optică a celor 5 sate din comuna Peștera. Astfel locuitorii au acces din decembrie 2011 la telefonie fixă, televiziune prin cablu și internet. Investiția a fost de 85000 de euro fiind făcută de primărie, fără a se percepe taxă de instalare locuitorilor. Având internet, tinerii au ocazia, acum, să concureze cu cei de la oraș având aceleași condiții.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.