Salariile medicilor sau praful de pe tobă

Cea mai puternica organizatie sindicala din sectorul sanitar a decis ca membrii sai sa intre in greva generala dupa Pasti, din cauza nemultumirilor ca majorarile salariale anuntate de Minister, de 70-170%, sunt “sunt doar pe hartie”.

 

Au promis medicilor că le vor crește salariul cu 200-300%, dar au bani de doar 25%

De la 400 de euro la 1.200 de euro, de la o mie de euro la 2.650, de la 1300 de euro la 3.377, așa trebuia să sară salariile medicilor de la un an la altul, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2018. Vi se pare realizabil?

În programul de guvernare pe care PSD l-a susținut cu toată tăria la televizor, în presa scrisă, în online scria așa cum vedeți în fotografie, că salariul unui medic rezident va ajunge la 1 ianuarie 2018 la 1200 de euro brut. In condițiile în care banii pe care îi primea medicul debutant abia treceau de 400 de euro brut după aprobarea OUG 20/2016.  Unui  medic specialist, gradul V care are salariu 4413 lei brut, adică aproape o mie de euro, programul electorat cu care a câștigat alegerile PSD îi promitea 2.650 de euro, o creștere 165%. Faceți singuri restul comparațiilor. Tabelul salariilor medicilor votate la sfârșitul anului trecut e ăsta:

salarii-medici

Acum Ministrul Muncii le spune că vor primi o creștere cu 25% în ianuarie, momentul in care salariilor lor după promisiuni ar fi trebuit să se dubleze  ori tripleze îar în martie vor mai primi încă o tranșă de creștere.

“Ar urma să facem majorări salariale la absolut toţi bugetarii cu 25% creşteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie, o majorare de încă 20% la salariile pentru educaţie, care, cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creştere de 50% cum am promis şi cu grila până în 2022 pentru medici şi asistente tot de la 1 martie. Aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie”

Este declarația făcută de Lia Olguța Vasilescu ieri.

La fiecare 6 ore un medic pleacă din țară

Altfel spus programul electoral era pentru păcălit electoratul. Au promis creșteri care ajung la 300 la sută. Nici Isus nu cred că a făcut dintr-o pâine, trei, iertată-mi fie blasfemia. Atunci când întrebam de unde, răspuns era: sunt bani, nu vor tehnocrații să îi dea. Fiindcă am întrebat și la televizor și pe rețelele de socializare. L-am întrebat public atunci pe șeful Comisiei de Sănătate ce minune se va petrece în România așa încât să reușească triplarea salariilor. Nu am primit răspuns. Astea sunt motivele pentru care la fiecare 6 ore un medic pleacă din țară. În primele nouă luni ale anului 2016 au fost eliberate 1.434 de documente necesare practicării medicinei în străinătate sunt datele Colegiului Me­dicilor. Sut vreo 40 de mii de medici care au fugit de România, iar acum profesează în lumea largă. Nu mă întreb de ce.

Îmi doresc mai mult decât orice un sistem medical de stat funcțional, în care pacientul să nu se mai gândească “cât trebuie să îi pun în plic medicului? dacă doctorul nu primește plicul înseamnă că mor?”  Imi doresc medici plătiți corect, tratați cu respect de statul angajator pentru că asta se răsfrânge asupra mea, pacientul. Din păcate politicul vinde minciuni ambalate în hârtie de program electoral. Fiindcă ei nu se tratează în România, simplu.

Eu m-am operat într-un spital de stat în România, dar din cauza cozilor interminabile la ușile cabinetelor, a condițiilor din spitale și a fodurilor mereu lipsă/ terminate de la Casa de Asigurări de Sănătate o serie lungă de analize am făcut-o în rețelele private. M-aș opera tot aici fiindcă chirurgii care s-au ocupat de mine sunt la vârsta la care nu mai vor să plece din România.

“Îndraznește să gândești atunci când ți se promite luna de pe cer…”

ăsta ar trebui să fie sloganul.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.