How banking can be

Stimați domni / stimate doamne,

Subsemnatul Traian Grozescu, în calitate de client, prin prezenta doresc să formulez o contestație având ca obiect două operațiuni efectuate de banca dumneavoastră pe contul meu, aceasta servind și ca plângere prealabilă în vederea demersurilor legale.

Descrierea situației:

La data de 13 martie 2018 am efectuat cu cardul meu ING VISA Electron (de salariu) două plăți în EURO, în valoare de 328 EURO (taxă de participare la Conferința Societății Europene de Genetică Umană / ESHG, la Milano), respectiv 292.45 EURO (cazare la Hotel Berlino, Milano, pe perioada conferinței), totalizând 620.45 EURO.

Sumele au fost, conform procedurii, blocate imediat în vederea debitării, însă calculate, cum este și normal, la cursul VISA, la acel moment 1 EUR=4.6720 RON. Contul meu de salariu la acel moment înregistra o balanță pozitivă.

Surpriza neplăcută a fost în data de 15 martie 2018, când am constatat o balanță negativă considerabilă, de -95.04 RON, pe lângă disponibilul meu existent în cont, debitat de către bancă fără nicio avertizare prealabilă.

Mai mult, am fost somat de către banca dumneavoastră să achit soldul negativ neautorizat, denumit așa și generat de ING Bank România, în caz contrar fiind purtător de dobândă penalizatoare de 25% pe an (și aceasta exagerată, însă nu doresc să includ acest punct în plângerea mea) până la următorul salariu, de după 15 aprilie 2018.

Am înțeles șirul operațiunilor efectuate de ING pe contul meu doar printr-o lungă conversație cu Serviciul de Relații cu Clienții, în data de 18 martie 2018. Așa-zisele motivări m-au determinat să formulez prezenta contestație, pe care să o urmez în Instanță în cazul unui răspuns negativ la solicitarea mea simplă: recuperarea prejudiciului pricinuit de către banca dumneavoastră.

Argumentele mele sunt simple și sunt legate de modul de operare al băncii dumneavoastră (nu mă interesează politica și practicile altor bănci, aș fi procedat la fel indiferent de bancă):

Pasul 1: în data de 13 martie 2018, cei 620.45 EURO (cuantumul celor două plăți) au fost blocați la cursul VISA, de 4.6720 EUR/RON.

Pasul 2: în data de 15 martie 2018, banca dumneavoastră a debitat efectiv suma menționată la cursul de 4.8288 EUR/RON, rezultând o diferență matematică de 620.45x(4.8288-4.6720)=97.28656 RON, ceea ce pentru mine înseamnă practic un prejudiciu de 97 RON, pe care îi solicit restituiți.

Cursul practicat de ING Bank România, de 4.8288 EUR/RON este un curs arbitrar stabilit în baza unor criterii netransparente, numai de către unii factorii decizionali ai băncii dumneavoastră, înțelegând prin aceasta că puteți practica orice curs doriți și genera prejudicii mult mai mari. Acoperirea legală este un paragraf minuscul (printre enorm de multe asemenea), vag și neconvingător (rog recitiți-l) din Termenii Generali de Afaceri la care orice client aderă necondiționat când devine Client al Băncii, acesta nefiind adus în atenție de către nimeni (dimpotrivă), în schimb clienții fiind momiți (marketing pur) cu o serie de avantaje pe care le oferă Banca.

Recapitulând, dacă dumneavoastră considerați că simpla afișare pe site a acelui curs, în mod separat de cursul dumneavoastră valutar normal, practicat la operațiuni pe cont (mult mai avantajos și mai apropiat de realitate), într-o fereastră secundară celei de curs valutar, coroborat cu cele menționate în paragraful anterior, vă absolvă de orice responsabilitate financiară și juridică, dați-mi voie în modul cel mai politicos să vă contrazic.

Sunt conștient că, în dreptul comercial, valoarea contractuală este virtual imbatabilă, însă nu țineți cont de bazele elaborării Contractului, care trebuie să respecte cadrul legal. Nu pot, prin niciun contract, chiar sub semnătură, să privez de libertate pe Client în caz de încălcare a unei prevederi contractuale, ar fi un exemplu. Ceea ce vreau să spun este că nu puteți face chiar orice, păcălind Clientul prin prevederi contractuale care autorizează abuzuri fără a putea fi trași la răspundere (disclaimers).

Piața bancară românească abundă în abuzuri cu un așa-zis temei legal (bază legală), neconcordantă cu o serie de acte normative în vigoare și Reguli de Bună Practică în operațiunile bancare elaborate de BNR, precum și cu principii elementare atât comerciale cât și morale (de bun-simț), ar căror unic principiu de bază este profitul exagerat, nejustificat, cu orice preț. Iar această situație trebuie îndreptată neîntârziat.

Demersul meu constituie o minusculă constatare, la care cer o soluționare justă. Este vorba de principiu.

Ca semn de bună credință, chiar în această seară / noapte, 20 martie 2018, am depus din fonduri împrumutate, suma de 100 RON, pentru a acoperi balanța negativă.

Aștept răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumesc.

Cele legale.

Signature:

Traian Grozescu

Medic Specialist Genetică Medicală

Doctor în Științe Medicale

Tel +40769911622

Web:

http://www.drgrozescu.org

http://www.geneticamedicala.org

http://www.geneticamedicala.com

http://www.consilieregenetica.org

http://www.consilieregenetica.com

CONTINUARE:

Stimati domni / stimate doamne,

Deoarece sesizarii mele nu i s-a dat un raspuns satisfacator, va solicit programarea unei intalniri cu factorii decizionali in aceasta privinta, pentru a dezbate argumentat plangerea mea. Este un act atat de indeplinire a cerintelor legale, cat si de manifestare a bunavointei mele, adaugat celui de acoperire a prejudiciului din banii mei personali, pana la solutionarea contestatiei.

Mentionez ca, in urma discutiei cu un consultant ING la data de 22 martie 2018, via Call Center-ul ING Bank, am primit asigurari ca voi fi contactat atat telefonic cat si in scris a doua zi, i.e. vineri 23 martie 2018, legat de o alta problema, privitoare la legitimitatea obligarii mele, respectiv a familiei mele, de a suporta doua asigurari (de viata si facultativa a locuintei, ambele avand ca beneficiar Banca dvs, si nu noi) nedorite, in valoare de 14×2 EURO lunar, respectiv, timp de 26 ani, in plus fata de Rata creditului ipotecar pe care il avem de la Banca dvs, in valoare de aprox. 166 EURO lunar, cat si in legatura cu Dreptul nostru de a renunta la aceaste asigurari, impuse cu incalcarea flagranta a Legalitatii. As vrea sa adaug aceasta problema pe masa consultarii noastre curente, intelegand sa fiu reprezentat prin avocat, sau jurist imputernicit legal. Doresc sa constitui acest punct ca apartinand plangerii curente, de abuzuri comise de catre ING Bank NV Amsterdam sucursala Romania impotriva intereselor mele legitime, solicitand rezilierea asigurarilor impuse de Banca si restituirea retroactiva a sumelor, adaugate suplimentar ipotecii propriu-zise, la acordarea Creditului ipotecar, care asigura Banca de orice risc de insolventa (pe langa asigurarea prin Clauzele de proprire a veniturilor in caz de neplata, legale), retinute lunar timp de circa 8 ani si jumatate. La acordarea creditului, in valoare totala de 43500 EURO, in noiembrie 2009, pentru plata cumpararii apartamentului nostru personal, in valoare de 105000 EURO, pentru care Banca are constituita Ipoteca, ni s-au virat 43000 EURO, restul fiind un Comision de Acordare a Creditului retinut iarasi abuziv. Nu doresc sa mai solicit nimic in plus fata de cele anterioare, un lung sir de abuzuri ale Bancii, mascate paralegal de o serie de clauze neconforme Legislatiei in vigoare, de atunci si pana in prezent, atat nationale cat si europene, pe care ambele parti sunt obligate sa o respecte.

SOLICIT RAMBURSAREA SUMELOR RETINUTE ABUZIV, timp de 8 ani si jumatate, de catre Banca dumneavostra, si incetarea perceperii lor pentru restul perioadei de creditare (17 ani si jumatate).

Mentionez, de asemenea, ca, in momentul de fata, din rata de 166.67 EURO lunar (exceptand asigurarile contestate prin prezenta), aproximativ jumatate este DOBANDA Bancii, iar jumatate (aproximativ 83 euro) este rambursarea creditului (care scade astfel in ritmul de 83,ceva euro lunar, in acest an), ceea ce consider ca este un PROFIT MAI MULT DECAT SUFICIENT al Bancii dumneavoastra. Pentru imbunatatirea relatiilor noastre viitoare, ar fi recomandata modificarea acestei politici de calculare a dobanzii (actualmente in jur de 3.5% per an, in concret azi, 12 aprilie 2018, jumatate din rata), anticipativa.

Multumesc.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.