Astazi, 13 aprilie 2018, va propun… V-Iub. Cum adica ce-i aia?

V-Iub, mă, înseamnă Vindecarea prin… aud…
Nu? Nu știți? Nu știți ce zi e azi? Deja m-am supărat.
E… Izvorul Tămădurii/Vindecării. Vă spun ca doctor creștin ortodox.

Iar MEDICAMENTUL (compensat 100%) CEL MAI BUN e… IUBIREA (Corinteni 2-13)… verificați!

Așa deci… poză

izvorul-tamaduirii-minunea-petrecuta-in-tigaia-unui-calugar

IZVORUL TĂMĂDUIRII Credinciosii care merg la biserica “Izvorul Tamaduirii” din Istanbul, care dateaza din secolul al XIX-lea, pot vedea la subsolul acesteia izvorul cu apa tamaduitoare din trecut. Izvorul este imprejmuit de un edificiu realizat in marmura alba. Apa se scurge intr-un bazin de mici dimensiuni, in care inoata cativa pesti aurii, despre care se spune ca sunt de sute de ani aceiasi la numar si marime.

IZVORUL TĂMĂDUIRII Potrivit unei legende, in anul 1453, cand Constantinopolul este cucerit de turci, un calugar prajea intr-o tigaie cativa pesti in apropierea izvorului. Cand i se vesteste ca turcii au pus stapanire pe Constantinopol, calugarul a spus ca nu va crede decat atunci cand pestii pe care ii prajeste vor reveni la viata. In chip minunat, pestii au sarit din tigaie in izvor si au inceput sa inoate. De la aceasta legenda avem si numele cartierului Balikli, in care se afla Manastirea “Izvorul Tamaduirii”, “balikli” insemnand in limba turca “locul unde inoata pestii”.

IZVORUL TĂMĂDUIRII Crestinii stiu ca “Izvorul Tamaduirii” este o sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Insa, avand in vedere ca ea este nedespartita de Fiul ei, ea este si o zi de praznuire a lui Hristos. Mai bine zis, in aceasta zi il sarbatorim in primul rand pe Hristos Cel Inviat, ca Izvor al vindecarilor si apoi pe Maica Domnului, ca persoana care Il poarta neincetat si tainic pe Fiul ei, devind astfel si ea izvor de tamaduire. In icoana “Izvorul Tamaduirii”, Maica Domnului este reprezentata cu mainile inaltate in forma de rugaciune, iar Hristos, ca raspuns a rugaciunilor Maicii Sale, binecuvinteaza cu ambele maini.

IZVORUL TĂMĂDUIRII La sfarsitul Liturghiei care se oficiaza in aceasta zi, urmeaza slujba de sfintire a apei, dupa o randuiala speciala, pentru ca este strans legata de praznicul Invierii Domnului. Astfel, inceputul slujbei de sfintire a apei, se face cu cadirea in semnul sfintei cruci a mesei pe care este prezenta Sfanta Evanghelie si Crucea si rostirea stihurilor speciale impreuna cu cantarea troparului “Hristos a inviat”. In cadrul slujbei se canta irmoasele Canonului Invierii si Cantarea “Ziua Invierii”. Apa sfintita astazi este luata de credinciosi pentru vindecarea de bolile sufletesti si trupesti.

 
Acum, în final, trebuie să adaug (iertare) că părerile sunt împărțite. Char și eu cred că nu APA, ci RUGĂCIUNEA SINCERĂ, smerită, a dat glas către Dumnezeu nevoințelor/nevoilor noastre sau ale altora și, istoric vorbind, a înfăptuit MINUNI.

Cu stimă/respect,
Dr. Grozescu

Advertisements

1 Comment

Comments are closed.