Spălatul pe dinţi – Înainte sau după micul dejun?

De mici, părinţii ne-au învăţat, să ne spălăm pe dinţi înainte de micul dejun şi seara înainte de culcare. De ce ? Care e logica dacă oricum mâninci şi se face mizerie la loc?

Aici părerile sunt împărţite, fiecare medic cu părerea lui.

O parte din medici recomandă să ne spălam pe dinţi după ce mâncăm, altă parte spune că halena care apare dimineaţa trebuie îndepărtată.Alţii recomandă spălatul de 2 ori dimineaţa şi tot aşa. Dar să fim serioşi, cine se spală de 2 ori timp de 15 minute ?

Nu este recomandare specială, ci mai degraba o adaptare în funcţie de igiena orala. Dacă ai o igienă orală bună şi un regim alimentar sănătos nu ar trebui să ai placă bacteriană şi o halena dimineaţa. Dacă ai un flux salivar bun şi mai folosim o apă de gură nu mai este nevoie să ne spălam după masă

Dacă mănânci nişte alimente ca : pâine,brânză topită, nutela sau mai ştiu eu ce alimente lipicioase este recomandat să te speli după.

Dacă execuţi un periaj corect, o apă de gură şi aţa dentară seara în mod normal nu ai nevoie să te mai speli pe dinţi când te trezeşti, o poţi face după ce mănânci.

De ce ne spălăm înainte de micul dejun ? Pentru că ne este mai comod. Primul lucru pe care-l faci când te trezeşti, este să mergi la baie, te speli pe faţa, şi dacă tot eşti la chiuvetă, te speli şi pe dinţi, mai ales când te grăbeşti la şcoală, universitate sau serviciu. Pentru că mai târziu poţi uita de periuţă.

Periajul de dimineaţa acţionează ca un masaj asupra gingiei, stimulează tonusul funcţional, circulaţia şi vascularizaţia gingivala.

Periajul efectuat după fiecare masă, deci de 3-4 ori pe zi, de obicei cu perii aspre, apăsare puternică în timp prelungit , este un periaj care favorizează traumatismul şi retracţia gingiei.

În timpul zilei, clătirea energică a gurii urmată de îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu fir de mătase sau scobitori din lemn moale, profilate pentru spaţiile supragingivale şi actionate blând , netraumatic , sunt măsuri suficiente de igienizare, ţinând cont şi de acţiunea de autocurăţire fiziologică a părţilor moi.

Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare. De ce ? Acest periaj dentar este esenţial deoarece menţinerea în cavitatea bucală a plăcii microbiene, a resturilor de alimente, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, oxigenarea redusă, repausul părţilor moi favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţarea acţiunii patogene a unor tulpini microbiene asupra parodonţiului marginal şi a dintelui. Ca rezultat, se crează un teren favorabil apariţiei cariilor şi proceselor inflamatorii la nivelul gingiei.

În concluzie, periajul matinal se poate efectua :

înainte de micul dejun, urmat de clătiri cu ape de gură
după micul dejun
Iar cel de seară, este indispensabil pentru o igienă corectă a cavitaţii bucale.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.