Rugaciune a mamei pentru copiii sai

rugaciune-mama-copii

Dumnezeule, Ziditorule al tuturor fapturilor! Adaugand mila peste mila, m-ai facut vrednica sa fiu mama, bunatatea Ta mi-a daruit copii, si indraznesc sa spun ca ei sunt co­piii Tai, fiindca le-ai dat fiinta, i-ai facut vii inzestrandu-i cu suflet nemuritor, i-ai renascut prin botez spre viata cea potrivita cu voia Ta, i-ai infi­at si i-ai primit in sanul Bisericii Tale.

Doamne! Pazeste-i in har pana la sfarsitul vie­tii lor, invredniceste-i sa se impartaseasca de Tai­nele legamantului Tau, sfinteste-i cu adevarul Tau, ca sa se sfinteasca in ei si prin ei sfant nu­mele Tau! Trimite-mi ajutorul Tau haric ca sa ii cresc spre slava numelui Tau si folosul aproape­lui! Da-mi in scopul acesta rabdare si putere!

Invata-ma sa sadesc in inima lor radacina ade­varatei intelepciuni – frica Ta! Lumineaza-i cu lumina intelepciunii Tale ce carmuieste intreaga lume! Sa Te iubeasca din tot sufletul si din tot cugetul lor, sa se lipeasca de Tine din toata inima si sa tremure de cuvintele Tale toata viata lor! Daruieste-mi pricepere sa le arat ca viata cea ade­varata sta in pazirea poruncilor Tale, ca ostenea­la intarita de cucernicie aduce toata viata de aici multumire lipsita de tulburare, iar in vesnicie -fericire negraita.

Descopera-le lor intelegerea legii Tale, ca pa­na la sfarsitul zilelor lor sa aiba simtamantul ca Tu esti pretutindeni! Sadeste in inima lor teama si dezgustul de orice faradelege, ca sa fie fara de prihana in caile lor, ca sa-si aduca aminte intot­deauna ca Tu, Dumnezeule Atotbune, pazesti cu gelozie legea Ta si dreptatea Ta! Tine-i in curatie si in evlavie fata de numele Tau, incat sa nu prihaneasca Biserica Ta prin purtarea lor, ci sa tra­iasca dupa randuielile ei!

Insufleteste-i cu ravna pentru invatatura folositoare si fa-i in stare de toate lucrurile cele bune, ca sa castige intelege­rea cea adevarata a cunostintelor de care au ne­aparata nevoie, ca sa se lumineze cu stiinta cea binefacatoare pentru omenire.

Doamne! Da-mi intelepciune ca sa intiparesc cu trasaturi de nesters in inima si in mintea copi­ilor mei frica de intovarasirea cu cei ce nu stiu de frica Ta, sa le insuflu indepartarea de orice inso­tire cu cei nelegiuiti, ca sa nu ia aminte la impreuna-vorbirile cele putrede, sa nu fie abatuti din calea Ta de pildele cele rele, sa nu se sminteasca de faptul ca uneori calea nelegiuitilor propaseste in lumea aceasta!

Cerescule Parinte! Daruieste-mi harul de a nu le face copiilor mei sminteala prin faptele mele, ci a-i feri de rataciri, de a le indrepta greselile, de a le infrana indaratnicia, de a-i abate de la nazu­inta spre desertaciune si usuratate. Sa nu fie fu­rati de ganduri nechibzuite, sa nu umble dupa poftele inimii lor, sa nu se mandreasca in cuge­tele lor, sa nu Te uite pe Tine si sa nu uite de le­gea Ta, ca faradelegea sa nu dea pierzarii mintea si sanatatea lor si pacatele sa nu le moleseasca puterile sufletulului si ale trupului.

Judecatorule Drept, Care ii pedepsesti pe copii pentru pacate­le parintilor pana la al treilea si al patrulea neam! Abate aceasta pedeapsa de la copiii mei, nu ii ba­te pe ei pentru pacatele mele, ci stropeste-i pe ei cu roua harului Tau, ca sa sporeasca in virtute si in sfintenie, sa creasca intru buna voirea Ta si in­tru dragostea oamenilor evlaviosi.

Parinte al indurarilor si a toata milostivirea! Din dragoste de mama, le-as dori copiilor mei toata imbelsugarea bunatatilor pamantesti, le-as dori binecuvantare din roua cerului si din gra­simea pamantului, insa fie cu ei sfanta voia Ta! Randuieste-le soarta dupa buna voirea Ta, nu ii lipsi in viata de painea cea spre fiinta, trimite-le toate cele trebuitoare in vremelnicie spre doban­direa vesniciei fericite, fii milostiv cu ei cand vor pacatui inaintea Ta, nu le socoti lor pacatele ti­neretii si ale nestiintei, fa inimile lor sa se umi­leasca atunci cand se vor impotrivi calauzirii harului Tau, pedepseste-i si miluieste-i, indreptandu-i la calea bineplacuta Tie, dar fara sa-i lepezi de la fata Ta! Primeste cu bunavointa rugaciunile lor, daruieste-le reusita in tot lucrul bun, nu aba­te fata Ta de la ei in zilele necazului lor, ca sanu-i ajunga ispite mai presus de puterile lor. Adum-breste-i cu mila Ta, ca sa umble ingerul Tau cu ei, pazindu-i de toata nenorocirea si calea rea.

Dumnezeule Atotbune! Fa-ma mama care se veseleste de copiii sai, ca sa imi fie bucurie in toate zilele vietii mele si sprijin la batranete. Invredniceste-ma sa ma infatisez impreuna cu ei la infricosatoarea Ta Judecata nadajduind in milos­tivirea Ta si sa zic cu nevrednica indraznire: “Ia­ta eu si pruncii pe care i-ai dat mie, Doamne!”, ca impreuna cu ei, preaslavind bunatatea Ta cea ne­povestita si iubirea Ta vesnica, sa preainalt prea­sfant numele Tau, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, in vecii vecilor. Amin.

Extras din cartea “Cum sa educam ortodox copilul”, Editura Sophia.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.